Tomislav Rogić - novi šibenski biskup

Sveti Otac je prihvatio odreknuće mons. Ante Ivasa na pastoralnom služenju u Šibenskoj biskupiji, u skladu s kanonskim pravom. Imenovao je njegova nasljednika, mons. Tomislava Rogića, dosadašnjeg župnika i dekana na Udbini - priopćila je Apostolska nuncijatura u Zagrebu.

Mons. Tomislav Rogić rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, današnja Gospićko-senjska biskupija, u zakonitom braku Ivana i Marice Rogić. Njegova obitelj uživa poštovanje svojih sugrađana. Osnovnu školu pohađao je u Senju. Maturirao je klasičnu gimnaziju u Sjemeništu Zmajević u Zadru. Teologiju je studirao u Rijeci i posljednju godinu u Zagrebu. Diplomirao je 1991. na temu: Kralj Šaul pomazanik i odbačenik Božji. Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije. Kada je 2000. godine osnovana Gospićko-senjska biskupija prelazi u kler te nove biskupije.

Kao svećenik najprije je bio župni vikar u župi Sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici, u Rijeci (1991.-1993.), a potom odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje postiže magisterij iz Biblijske teologije na temu: Potpuna ljubav objavljuje se umirući, podijeljena da bi sve ujedinila zauvijek. Objavio je nekoliko članaka u Riječkom teološkom časopisu i drugim lokalnim tiskovinama. Služi se talijanskim jezikom. Radio je i kao predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci, studentski kapelan za grad Rijeku, župnik Uznesenja Marijina u Rijeci, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije i župnik i dekan u Ogulinu, župa Sv. Križ.

Aktualno od 2012. godine župnik je i dekan na Udbini i Podlapači; ravnatelj je Nacionalnog svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini. Član je zbora savjetnika i prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije, te kanonik Senjskog kaptola od 2012. Detalji o ređenju i preuzimanju Šibenske biskupije bit će objavljeni naknadno.