Župne novosti

Korizmena poruka Riječkog nadbiskupa

KORIZMENA PORUKA RIJEČKOG NADBISKUPA MONS. DR. IVANA DEVČIĆA: “S Isusom u duhovnu osamu”

Evanđelist Matej spominje dva događaja koji neposredno prate Isusovo krštenje na rijeci Jordanu. Prvo, odmah nakon što je izišao iz vode, Isus vidi Duha Božjega kako se kao golub spušta na njega, a istovremeno čuje glas: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao!“ (Mt 3, 16 17). Odmah nakon toga „Duh odvede Isusa u pustinju da ga napastuje đavao“ (Mt 4, 1). Na taj način Isus na početku svog javnog djelovanja proživljava dvojako iskustvo: s jedne strane iskustvo Božje blizine i ljubavi, a s druge iskustvo đavolskoga napastovanja. Đavao ga pokušava trostrukom kušnjom zavesti i odvratiti od zadaće koju mu je Otac nebeski namijenio.

Prva kušnja bila je kušnja kruha. Poznato je kako su Izraelci u pustinji bili podlegli toj kušnji. Budući da je i Isus nakon četrdesetodnevnog posta bio ogladnio, napasnik pokušava za sebe iskoristiti to njegovo stanje pa ga poziva da pretvori kamenje u kruh i tako se nahrani. Ali Isus to odbija riječima: „Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Mt 4, 4).

Preuzeto sa stranice Riječke nadbiskupije

Pepelnica ili čista srijeda - početak korizme

PepelnicaDanas je Pepelnica ili Čista srijeda, spomendan kojim počinje korizma. To je dan pokore, razmatranja, strogog posta i nemrsa. Svećenici danas posipaju vjernike pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, ali također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine.

Sveta misa i obred pepeljenja u našoj župi biti će u 18,00 sati.

Svjetski dan bolesnika

Danas slavimo Svjetski dan bolesnika!
Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.
Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.
Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima,a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.
Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika.
Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju.

Sretan i blagoslovljen imendan svima koji nose ime Marija, Mira, Mirjam i Mirjana koje danas slave svoj Spomendan!

Blagdan svetoga Blaža

Fotografija Biserke Matković Pešut.Blagoslov grla (grličanje) biti će u župi svete Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici u subotu, 3. veljače 2018. nakon večernje sv. Mise u 18 sati.
***
O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. U Katoličkoj Crkvi taj je blagoslov takozvana blagoslovina, a temelji se na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. 
Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Današnji zaštitnik je sveti Blaž ili Vlaho (grčki Blasios i Vlasios, latinski Blasius, engleski i francuski Blaise, talijanski Biagio, španjolski Blas, portugalski Brás), biskup i mučenik, jedan od četrnaest svetih pomoćnika. Rodio se u III. stoljeću u Armeniji. Potječe iz grada Sebaste u Armeniji (danas Sivas u Turskoj). Od ranog djetinjstva i mladosti krenuo je za Kristom i napustio sve radosti i užitke ovoga svijeta. Ugledan i obrazovan čovjek, liječnik, pomagao je s radošću u srcu siromasima i nevoljnicima, u kojima je gledao i susretao Isusa. Prema legendama čudima je ozdravljivao i ljude i divlje životinje, koje su same dolazile po pomoć u njegov samotnu spilju na planini Argaeos (Erciyes). Slušali su ga i donosili mu hranu vukovi, lavovi i medvjedi. Svojim dobročinstvima postao je omiljen među narodom pa su ga izabrali za biskupa Sebaste. Za vrijeme cara Licinija buknuo je na Istoku strašan progon kršćana, kojeg je predvodio Agrikolaus, rimski upravitelj Kapadokije. Prvi su na udaru bili duhovni pastiri. Blaž je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. 

"Po zagovoru svetoga Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakog drugog zla!"

Prikazanje Gospodinovo - Svijećnica

Povezana slikaDanas slavimo blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu ili Očišćenja Marijinog ili Svijećnicu, spomen na dolazak Svete obitelji u hram. Tim se blagdanom prisjećamo događaja iz Isusovog djetinjstva, kada su, prema Mojsijevom zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u jeruzalemski hram, da ga kao prvorođenca prikažu i posvete Gospodinu. Na današnji blagdan u crkvama se blagoslivljaju svijeće koje će se koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. U Dalmaciji se ovaj blagdan naziva Kandelorum, a u Slavoniji Svitlomarinje. Prikazanja Gospodinovog u hramu spominjemo se u četvrtom otajstvu Radosne krunice.

Sveta misa i blagoslov svijeća biti će u našoj župi u 18,00 sati!

Blagdan Tri Kralja

Fotografija Marina Miletića.U subotu, 6. siječnja 2018. dočekajmo Tri Kralja u novoj crkvi sv. Ane na Gornjoj Vežici. Zajednica Krista Kralja upriličiti će skazanje živih jaslica, don Damir Stojić ima katehezu o djetinjstvu, a BOŽJA POBJEDA  animira misno slavlje. Ima još iznenađenja, ali, dovoljno ste čuli da u subotu dođete svi na Gornju Vežicu u crkvu sv. Ane. Dođite, da se radujemo u Gospodinu!

 

Blagoslovljena 2018. godina

Slikovni rezultat za Blagoslovljena 2018. godinaDragi naši župljani,

Sretna vam i blagoslovljena 2018. godina uz obilje Božjeg blagoslova, ljubavi i mira! Obilje mira u srcu, snage i novih poleta. Da se radost i nada Božjeg spasenja prelije u cijelu 2018. godinu​!

Gospodine, evo nas u novoj godini. Danas je 1. siječnja 2018., a to je blagdan Bogorodice, Tvoj majke Marije.  
U evanđelju slušamo kako su došli pastiri vidjeti i pokloniti se malom Isusu. Rekli su što im je rečeno o tom Djetetu. A 'Marija sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svom srcu.' Gospodine važno je stizati prebirati u srcu o svim važnim događajima u životu, a najvažnije imati vremena prebirati o Tvojim riječima koje nam upućuješ. Molimo Te, da u novoj 2018. godini iznađemo vremena svaki dan bar na kratko biti uz Tvoju riječ. Amen!
 

Betlehemsko svjetlo i u našoj župi

Katolički skauti donijeli vjernicima 6 tisuća svijeća Betlehemskog svjetla.

Ove godine, više od 6.000 podijeljenih svijeća Betlehemskog svjetla, stotine župa koje su na misama zornicama obišli katolički skauti Zdruga, predaja Svjetla hrvatskim biskupima, u katedralama našim, prihvatilištima za beskućnike, samostanima, dječjim vrtićima, zorno svjedoči snagu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. Iduće godine, uz neizostavnu podršku naših biskupa na čemu im neizmjerno zahvaljujemo, plan je obići sa Betlehemskim svjetlom baš svaku župu naše Domovine.

Neka im Bog i naša nebeska Majka budu na pomoći.

 

 

Sretan i blagoslovljen imendan

Evanđelist Ivan s punim pravom može kazati da navješćuje ono što je vidio, čuo, doživio i rukama opipao. Starac Ivan bio je u prvoj kršćanskoj zajednici utjelovljeno evanđelje, dragocjeni svjedok i navjestitelj Kristova spasenja. A što bismo mi danas mogli reći? Možda nam se čini da se danas riječ Crkve ne čuje dovoljno glasno. Možda se riječ vjernika ne čuje dovoljno jasno. Možda je zamućena slika našega Gospodina Isusa. Možda se glas vjeroučitelja u školi ne čuje dovoljno. Možda je propovjednički glas svećenika mutan i nejasan, a evo nam Ivanova puta. Veli stara latinska poslovica da nitko ne može dati ono što nema. Tako se i mi možemo upitati, je li svaki od nas kršćana doista susreo Gospodina Isusa, je li doživio Božju blizinu i milost. Je li svakome od nas Božja riječ svetinja, a evanđeoske riječi glavni životni putokaz. Sada već možemo bolje razumjeti. Bude li Krist velik u našem životu, budu li njegova riječ i njegova misao snažan pokretač moga života, onda ću to moći posvjedočiti i drugima. Čak i bez nekih posebnih riječi, štoviše, i bez riječi. Onda će cijelo moje biće isijavati Kristov mir, Kristovo spasenje i Kristovu radost. Naravno, ponajprije u mojoj vlastitoj obitelji, a onda i šire.

Sretan i blagoslovljen imendan svima koji danas slave, a nose ime Ivan, Ivana, Jana, Janica, Janki, Ivančica! 

Čestit i blagoslovljen Božić

Želimo vam blagoslovljen i čestit Božić.
Iskorak u 2018. godinu neka Vam bude obasjan Kristovim svjetlom te popraćen zdravljem, radošću i mirom
  

Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama."(Lk 2, 10-12) 

Stranice